Oferta świąteczna

Wielkanoc

Jajko z wędzonym łososiem
Jajko garnirowane pastą pieczarkową
Jajko garnirowane pastą francuską

Ptyś z pastą jajeczno-tuńczykową
Roladka z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone
Śledź w śmietanie
Śledź w czerwonej cebulce i przyprawie korzennej
Tatar ze śledza

Tatar wołowy z kaparami
Pstrąg po polsku z migdałami pieczony w całości
Tymbaliki drobiowe

Schab pieczony faszerowany bakaliami
Świąteczny pasztet domowy z borówką
Schab pieczony nadziewany śliwkami
Szynka pieczona w ziołach z musem chrzanowym
Sałatka brokułowa z jajkami i sosem czosnkowym
Sałatka jarzynowa
Sałatka pieczarkowa
Dania gorące:

Pieczona biała kiełbasa z sosem cumberland
Żur wielkanocny z tartym chrzanem i jajkiem
Pieczona biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli
Szynka pieczona w sosie borowikowym

Kaczka pieczona z majerankiem i owocami

Desery:

Mazurek wielkanocny
Baba wielkanocna z rodzynkami
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Sernik , jabłecznik 

Wigilia

Dania ciepłe:

Zupa grzybowa z łazankami
Barszcz czerwony z uszkami
Pierogi z kapustą i grzybami ręcznie lepione
Krokiety z kapustą i grzybami
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Dzwonki karpia smażone na maśle w asyście cytryny
Dzwonki łososia smażone na maśle w asyście świeżego kopru i cytryny
Pstrąg pieczony w asyście palonych migdałów
Filet z łososia pieczony z pesto bazyliowym
Grzyby smażone w cieście naleśnikowym
Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami

Zakąski zimne:

Śledzie na trzy sposoby przyrządzane
Deska serów z winogronem, orzechami i bakaliami
Ryba po grecku
Karp po żydowsku w galarecie
Pstrąg faszerowany pieczarkami
Roladki z łososia wędzonego w asyście świeżego kopru
Terina rybna
Rolada z sandacza
Sałatka jarzynowa
Sałatka pieczarkowa
Sałatka tuńczykowa z ananasem
Sałatka wielobarwna ze śledziem

Na słodko:

Sernik krakowski
Jabłecznik
Makowiec
Rolada makowa
Piernik z bakaliami
Makiełki
Tort bezowy z bakaliami i serkiem mascarpone

Kilka propozycji z naszego menu

PRZYSTAWKA MIĘSNA LUB RYBNA
1. Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek rukolą i szynką parmeńską, melonem i parmezanem
2. Mus z szyjek rakowych owinięty w szynce dojrzewającej podany z sorbetem ogórkowo koperkowym
3. Tatar z wędzonego pstrąga z koprem i ogórkiem podany na Carpaccio z buraka 

PRZYSTAWKA WEGETARIAŃSKA
Carpaccio z buraka z sałatami balsamico orzechami i serem pleśniowym

ZUPY
1. Rosół grzybowy z kawałkami podgrzybków i borowików, oliwą truflową i makaronem naleśnikowym lub pierożkiem won-ton z mięsnym nadzieniem
2. Dwukolorowy krem szpinakowo – szparagowy
3. Krem z selera gotowany na mleku kokosowym z chrupiącym szparagiem.
4. Krem pomidorowy z aromatem bazylii i szałwii podany z creme fraiche i grzankami 

DANIE GŁÓWNE
1. Długo duszone policzki wołowe podane z duetem sosów demi glace i chrzanowym, ziemniaki po parysku, młode grillowane warzywa, buraczki glazurowane
2. Filet z indyka nadziewany świeżym szpinakiem i suszonym pomidorem, owinięty szynką parmeńską, podany z sosem z pleśniowego sera, koperkowym puree i mieszanką sałat z sosem vinegrette lub maślaną kapustą.
3. Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem i kurkami w jasnym sosie winnym z szyjkami rakowymi, podane z młodymi ziemniakami z wody i tobołkiem zielonych szparagów
4. Filet z łososia marynowany w soli wędzarniczej podany z sosem cytrusowym ze szparagami i ryżem basmati z płatkami chabrów.
5. Smażony na maśle sandacz z sosem winnym – tymiankowym, podany z puree ziemniaczano – selerowym i smażonymi kurkami ze świeżym szpinakiem.

DANIE  GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE

1. Kremowe risotto z młodym szpinakiem, świeżą kurką, zielonym szparagiem, podane z balsamicznymi pomidorkami
2. Gnocchi w sosie pomidorowym z rucolą i dużą ilością parmezanu
3. Caponata z warzyw czyli sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. 

DESER

1. Waniliowy sernik gotowany w niskiej temperaturze z karmelizowanym rabarbarem, malionowym coulis i miętowym shotem
2. Trzy elementowy deser : Sorbet bazylikowo – cytrynowy, sernik pieczony w niskiej temperaturze, mus czekoladowy z chili i orzechowym krokantem, w towarzystwie miętowego makaronu i owocowego balonika.
3. Lody smażone w sosie wiśniowo - imbirowym w asyście malin i mięty 

BUFET ZIMNYCH ZAKĄSEK
1. Roladka z polędwiczki wieprzowej z grzybami
2. Płatki indyka z sosem vitello tonato na bazie tuńczyka i kaparów
3. Wędzony łosoś marynowany w koprze i musztardzie francuskiej
4. Karczek pieczony w pomidorach włoskich
5. Rolada z kaczki na słodko
6. Pasztet  z kaczki z grzybami leśnymi
7. Filet z łososia marynowany w cytrusach
8. Sałatka tabuleh na bazie kuskusu z wędzonym półgęskiem

Propozycja  na imprezę plenerową

Stół polskich specjałów: 
Szynka podkomorzy z kością 
Kaszanka 
Biała kiełbasa 
Rolada z prosiaka 
Kiełbasa wiejska 
Smalec babuni 
Sałatka ziemniaczana 
Ogórki kiszone z beczki dębowej 
sosy: ziołowy, czosnkowy chrzan, ćwikła, 
marynaty 
pieczywo przaśne, pieczywo z boru  

Dania z grilla: 
Halibut marynowany w ziołach 
Filety z pstrąga w warzywach 
Łosoś pod pierzynką masła w asyście kopru 
Dorsz w ziołach 
Krewetki Black Tiger z masłem ziołowo-czosnkowym    
Szaszłyki drobiowe z papryką 
Karczek w ziołach 
Golonka po bawarsku 
Pałki z kurczaka w miodowej zalewie 
Szaszłyki wieprzowe 
Skrzydełka z grilla w sosie tymiankowo - miodowym 
Kiełbasa z grilla 
Kaszanka z grilla 
Pierś w  ziołach z jogurtem 
Żeberka barbecue 
Schab z kością 
Burgery wołowe    

Dania z grilla wegetariańskie: 
Ziemniaki pieczone w foli z serkiem czosnkowo-ziołowym 
Warzywa z grilla ( papryka, cukinia, bakłażan ) z dipem ziołowym, czosnkowym… 
Oscypek grillowany 
Grillowana kukurydza 
Stek sojowy 
Pieczarka z grilla 
Szaszłyki warzywne 
Burgery wegetariańskie    

Dania z kociołków i z patelni:
Bigos staropolski 
Kwaśnica na wędzonej gęsinie 
Żurek z chrzanem 
Gulasz z dzika z warzywami 
Zupa krzepka ( gulaszowa ) 
Pierogi podpiekane z: kapustą i grzybami, mięsem, ruskie

Dodatkowo proponujemy:  
Prosie pieczone z kaszą i podrobami lub faszerowane mięsem
Świnia wędzona obłożona ziemniakami opiekanymi i kapustą zasmażaną
Indyk pieczony w otoczeniu jabłek i borówek
Udziec z szynki pieczony w sosie bazylikowym
Karp wędzony w całości na sposób drwali

Long Table Agencja Cateringowo-Artystyczna 

siedziba:
ul. Żeromskiego 49 lok 1u
90-624 Łódź

tel.: +48 501 494 787
tel.: +48 511 110 265
tel.: +48 608 401 730
 tel.: +48 42 688 46 59

office@long-table.com.pl